Henter hjem europeisk utstilling til Fredrikstad

19.1.2023

Statsministeren så den i Berlin, og kronprinsessen av Sverige så den i Helsingborg. Nå kan også et lokalt publikum få med seg Mad arkitekters omreisende arkitekturutstilling.

– Skal vi lykkes med å bygge bedre byer, er kunnskapsdeling avgjørende. Denne utstillingen er vår invitasjon til en global dugnad for bærekraftige samfunn, forteller Karoline Kolstad Heen, daglig leder i MadFredrikstad.

 

Fra 20. januar til 12. februar inviterer Mad arkitekter til utstillingen «Mad about dugnad» i første etasje i Nygaardsgaten 37 i Fredrikstad. Utstillingen viser frem banebrytende arkitekturprosjekter fra inn-og utland, deriblant byens egen stolthet – Nygaardsplassen – tegnet av nettopp Mad arkitekter.  

 

 

Norsk kunnskap som eksportvare

 

«Mad about dugnad» - med undertittelen «Work together, build better» har tidligere vært vist i både Berlin, Helsingborg og Oslo. Når den nå kommer til Fredrikstad, er det for å markere den offisielle åpningen av Mad arkitekters nye lokaler i byen.

 

– Vi flyttet inn i nye lokaler i høst, men den offisielle åpningen skjer fredag 3. februar. Hos oss er det ingen forskjell på liv og lære, og vi har derfor innredet lokalene primært med gjenbruksmaterialer og ombrukte møbler og innredning, forteller Heen.

 

Og det er nettopp bærekraft som også preger utstillingen, hvor Mad viser frem fire svært ulike eksempler på bærekraftig arkitektur og design. Blant disse er Berlin-prosjektet WoHo – et vertikalt bykvartal i tre, som også omtales som Europas høyeste trebygg, og ombruksprosjektet KristianAugusts gate 13, som blant annet mottok Statens pris for byggkvalitet i 2021.

 

Alle prosjektene er eksempler på arkitektur som på ulikt vis bidrar til et vennligere og mer bærekraftig samfunn.

 

– Byggenæringen står for nesten 40 prosent av verdens totale klimautslipp. Som arkitekter og designere har vi mulighet og dermed også et ansvar for å bidra til å begrense utslippene. Vi har kommet langt her i Norge, og vi tror den norske dugnadstradisjonen er en viktig nøkkel for å lykkes, sier Heen.

Siste nyheter

Generell
Jobbmuligheter
Prosjektforespørsel
Presse