Betongelementprisen til Pir

30.11.2023

Foto: Fin Serck-Hanssen

– Bygningen har en sterk tilstedeværelse og utstråling, som gjør den til en naturlig del av bybildet – med en enkelhet som i seg selv begeistrer, sier juryen i sin begrunnelse.

Betongelementprisen for 2023 er tildelt Sandbakk ogPettersen arkitekter og Mad arkitekter for cowork-prosjektet Pir i Ålesund.Prosjektet er tegnet på oppdrag for Pir AS.

 

Prisen ble etablert i 1987 av Norske arkitekterslandsforbund, Rådgivende ingeniørers forening og Betong Norge, og deles utannethvert år som en anerkjennelse for talentfull og god arkitektonisk bruk avbetongelementer. Prisen skal stimulere til innovativ og estetisk bruk avbetong.

 

– Vinneren av Betongelementprisen 2023 viser hvordanbetongelementer bidrar til et moderne og urbant uttrykk, som i sin helhetdefinerer et særegent og raffinert næringsbygg. Bygningen har en sterktilstedeværelse og utstråling som gjør den til en naturlig del av bybildet –med en enkelhet som i seg selv begeistrer, sier juryen i sin begrunnelse.

 

 

Kortreist betong

 

Den rigide betongstrukturen i Pir står i sterk kontrast tilÅlesund sin gjennomgående arkitektoniske stil, med organiske former og spissetårn. Designet er repeterende, fargerikt og uttrykksfullt, og komplimentererden dekorative jugendstilen. Målet har vært å reflektere Ålesunds livligefargepalett i utformingen i prosjektet, og betongelementene i Pir er designetfor å være fulle av dybde og karakter.

 

I dette prosjektet har oppdragsgiver hatt som mål å støttenorske bedrifter og designere, og det er benyttet lokale produsenter, designereog materialer.

 

Betongkonstruksjonen er produsert av Spenncon i Hjørungavågpå Sunnmøre. Betongen er pigmentert i en rød farge fra Bayferrox, som endresmed elementene og understreker hvordan klimaet på Sunnmøre er i konstantendring. Når det regner blir det mørkerødt, og i direkte sollys er huset nestenlyserosa. Den fargede sementen går også igjen i byggets hovedtrapp.

 

– Juryen gleder seg overordnet over å se en satsning somforener enkelhet, raffinement og styrke, og som tilsynelatende er en suksessfor byens næringsliv og teamet bak satsningen. Juryen vil også berømme høy gradav generalitet. Pir vil stå som en ambassadør for å kunne bruke bygg på fleremåter, uten for store bygningsmessige endringer.

 

Juryen har bestått av juryleder Kristoffer Øyen og MetteRøsbekk fra Norske arkitekters landsforbund, Bjørn Uppstad fra Rådgivendeingeniørers forening og jurysekretær John-Erik Reiersen fra Betong Norge.Prisen tildeles under en seremoni på toppen av Pir, onsdag 6. desember.

To andre byggeprosjekter får hederlig omtale og diplom avjuryen: Drammen tinghus av Add arkitekter (tidligere Dyrvik Arkitekter) ogBrunstranda rasteplass og servicebygg i Lofoten, som er en del av Nasjonaleturistveger, av Vatn Architecture og Jørgen Tandberg Arkitekt MNAL.

Foto: Fin Serck-Hanssen

Siste nyheter

Generell
Jobbmuligheter
Prosjektforespørsel
Presse