Villa Riise

Villa Riise At the boss' house

Project information
Location
Oslo
Year
2005

Project contact

Nicolai Riise

+47 917 13 909

riise@mad.no

All architects dream of designing their own home. Some get their wish granted, but only very few with such flair as Mad arkitekter CEO Nicolai Riise.

It is said that the difficult site is the architect’s best friend. Well, it depends on the architect in question.

Villa Riise’s habitat in Jar is so challenging that even driven professionals would hesitate taking on the task of building something here.

It is precisely this type of situations that motivate Mad to deliver at our very finest. Where a steep cliff with challenging solar conditions becomes the basis for what cannot be called anything other than a dream home.

"Villa Riise’s habitat in Jar is so challenging that even driven professionals would hesitate taking on the task of building something here"

Two accurate plans

The house is built on two levels with the Ground Floor situated in the terrain, housing both bedrooms and bathrooms while it serves as a base for the upper floor containing the living room, kitchen and an elegant swimming pool.

The solid plinth lifts the second level off the ground and into the air and light. This secures good sun conditions and a direct access from the living room to the generous terrace, complete with pool beds and a private swimming pool.

This way, Villa Riise have two completely different sets of qualities, with the sheltered and private on one side, and the open, bright and extroverted on the other.

The triumph of the brick

The brick serves as the structural architectural element. Thus the house stands sturdy and well on its plot, and indicates permanence and strength. Also, the material ties together the two different floors, creating a homogenous and coherent expression.

The combination of details in wood and concrete give Villa Riise a subdued and sober expression, where inspiration from functionalism and especially recent Nordic modernism is refined and brought into a contemporary and polished expression.

Right house in the right place

Nestled in a neighbourhood where trees and vegetation were safeguarded during the construction, Villa Riise appears as a house that is at home on its own plot.

This is a hidden gem with no need to stick out its neck in order to get attention. On the contrary, it is so confident about its own qualities that it effortlessly sinks back in an armchair of grass, knowing that it would be centre of everyone’s attention anyway.

A rare successful detached house which is just like Mad arkitekter: Fearless and aggressively taking control of all challenges and turning it into something positive that can be used for own advantage!

#villariise

Instagram: @madarkitekter

Happy easter holidays! The MadBunny has already left some eastereggs to our fantastic architects! #ᴇᴀsᴛᴇʀᴇɢɢs #holidays #madaboutarchitecture #architects #architecturelife

Instagram: @madarkitekter

#mipim2016 #tb to last year when our project Digiplex Data Centre was shortlisted in the category “Best Innovative Green Building”! #sustainability #ecofriendly #gogreen #architecture #norway

MAD Instagran

Instagram: @madarkitekter

Piksel Pixel is our proposal for new the new media and journalism college @hivolda #volda. The wooden structure consists of glued laminated timber ⛩

Instagram: @madarkitekter

Sjøgata 27 is a transformation uttermost of the quayside in Bodø, north of Norway. We’re opening the building towards the city, to expose what’s typically hidden inside galleries. The facade is in constantly change, and creates a special atmosphere along the quayside. We’re hoping for Bodø’s next @jeffkoons or @banksy

Instagram: @madarkitekter

Spikerverket Mixed use architecture is the typology every urbanist like to talk about, and here’s an example #Spikerverket in @destinasjonnydalen combines a traditional housing area with a denser urban structure, which forms different public and semipublic squares Spatial sequences are open for both citizens, clerical workers and the neighborhood in general. Photo by: Jiri Havran