Østensjøveien 16

Østensjøveien 16 Bryn becomes urban

Project information
Location
Oslo
Client
Østensjøveien 16 AS
Year
2015

Project contact

Torkel Njå

+47 926 07 838

tn@mad.no

Environmental and extremely future oriented commercial buildings in a future green street: Østensjøveien on Bryn is a powerhouse in Oslo’s urban development, and Mad arkitekter designed a house responding to the ambitions.

That this will be a green street may simply appear as completely utopian if you seek out Østensjøveien today. Car rental, tile suppliers, bathroom experts and frankly all businesses that are rarely visited by anything less in size than a van are well established in rows along this traffic heavy street.

Suddenly there is a house that stands out. NCC have got Danish firm Henning Larsen Architects to design a headquarter not second to anything or anyone in the entire city of Oslo. Amidst Østensjøveien, at the heart of Bryn, the revolution is still going strong.

"That this will be a green street may simply appear as completely utopian if you seek out Østensjøveien today"

Ambitious architects

If there is a question on challenging barricades in offensive urban development and future-oriented architecture, Mad arkitekter is not hard to beg. We were asked to create an illustration project to show how incredible Østensjøveien 16 could be. We went all in on both structural and urban measures, and we are simply proud of the result.

The main idea is to use all sides of the building to actively configure the building into a future urban situation, where flow, circulation and smooth movement are key concepts.

As a building in the city the facade gives a compelling expression and as well as a distinct presence in the urban context. At the same time, these facades will respond optimally to the user’s needs and should be rational and efficient to build.

A building is made for its users

The most vital aspect to achieve this usage is the atrium. An atrium that becomes more than just a light well, but also a beating heart pumping light, air and energy into the surroundings and let it circulate through meeting rooms, social areas and all similar functions.

Many work spaces are located directly in contact with the light well and are visible from other sides and floors. This spatial openness will highlight energy that occurs when a large number of people working together, and will create an impressive experience of productive labour.

"An atrium that becomes more than just a light well, but also a beating heart pumping light, air and energy into the surroundings"

Add-ons as character

The originality of the project is created by the expansion of the central atrium, which we call the add-on’s.

At strategically selected locations, there is open space of two or three floors, which are kept free for regular jobs. Both visually and functionally, these free spaces are part of the building’s main structure, providing the interior of the building a special and distinctive character.

Add-ons are more than an empty phrase in this project. On one hand, they gather up all the universal, basic services that all users of the office needs. At the same time these rooms provide an openness and airiness to the atrium, which changes its character from an intense enclosed space to a complex landscape with plenty of light, air and views.

Add high environmental ambitions in a district undergoing a green renaissance and proximity to public transport, and we feel that we in all honesty can say that this is the office building of the future.

MAD Instagram

Instagram: @madarkitekter

Reguleringsplanen til prosjektet Liaparken har blitt godkjent️ Rådet for byforming og arkitektur berømmer planforslaget som i volum og oppdeling i sin helhet er godt løst og vil gi identitet og variasjon🤗 link i bio for mer info

Instagram: @madarkitekter

Mad tilbakeblikk️🎞🤗På en regnfylt dag minnes vi den gode stemningen når Mad Stavanger flyttet inn på @innovationdock God helg alle sammen

Instagram: @madarkitekter

I løpet av noen år skal Klepp kommune få ny sentrumskirke og helt eller delvis nytt kommunehus🤗 Vi har gjort en mulighetsstudie.
Hvordan skal de neste tiårenes kirke og kommunehus se ut i Klepp sentrum?😀