Thereses Gate 30

Thereses Gate 30 Adding urban qualities to the neighbourhood

Project information
Location
Oslo
Client
Braathen Eiendom
Year
2012

Project contact

Siri Ulrikke Høye

+47 450 66 683

suh@mad.no

The project is located in Bislett, Oslo, an area characterized by late nineteenth century apartment buildings interspersed by 30’s functionalist buildings.

The site appears as a gap in the building fabric of Thereses gate. Today’s use as a parking lot is problematic considered the central location of the site. Thereses gate is the main axis through the neighborhood with trams, pedestrians and a variation of small shops.

The projects aim is to fill the gap with an attractive residential building and add urban qualities to the neighborhood at street-level

The project includes the development of a public park and the re-opening of Bislettbekken as a part of the outdoor-plan designed by Dronninga Landskap. Typical of the building fabric in the area is long, narrow courtyards or gardens, enclosed in the blocks and running parallel to the main street. Following this pattern, a rounded courtyard is cut through the volume, opening up towards the existing courtyards to the north and the new park to the east.

The new residential volume is placed back-to-back with the gable of the neighboring building to the south and extends inwards as far as the proposed park. A generous passage lead from the street, via the new courtyard to the public park within the block, establishing a new connection between Thereses gate and Sofies gate.

The floorplans stipulate a residential program with commercial space on the ground floor in tandem with the existing buildings along the street

A large amount of glazing characterizes the ground floor, creating transparency and connection between the commercial space and the street. Adding to this effect, the ground-floor façade is angled inwards towards the passage, inviting pedestrians to move through the block. Towards the main street, the façade is divided into floor-high, horizontal bands which correspond with the rhythm of the neighboring building facades. A subtle dynamic and depth is created by varying the angle of the strips on every other floor.

The external facades are clad in a dark material, while warm, light-colored materials are used in the inner courtyard. The contrasting theme of the materials resonates with the volume:  the façade facing the street is angular, while the inner courtyard has a soft curve. The flats vary in size, which make demographic variety among the new residents possible. All of the flats are universally accessible and has dual orientation towards the inner courtyard and either the street or the park.

MAD Instagram

Instagram: @madarkitekter

Myrkdalen Mountain Village in the making! Drop by Myrkdalen Hotel for a presentation! #myrkdalenhotell #myrkdalen #urban #development #architecture #model #madaboutarchitecture

Instagram: @madarkitekter

“I’m testing out the brick facade on the new Faculty of Law in Oslo. The bricks are to be cut in a special way.” – Aurora (intern)

Instagram: @madarkitekter

We want you to join our team in Oslo! Send your cover letter and portfolio to work@mad.no ✍️ #madaboutarchitecture #3dartist #job #jobopportunities #oslo #illustrationartists